محبوبیت استفاده از تلفنهای همراه محدود به سن خاصی نیست و امروزه از کودکان گرفته تا افراد مسن از تلفن همراه استفاده میکنند. یکی از عواملی که سبب جذابیت و کاربردی بودن تلفنهای همراه شده، وجود اپلیکیشنهای مختلف و متنوع است. اپلیکیشنها نرمافزارهایی بسیار کاربردی هستند که قابلیت دسترسی به اطلاعاتی متنوع و جذاب را فراهم نمودهاند. اهمیت اپلیکیشن به قدری است که امروزه بسیاری از کسب و کارها با طراحی اپلیکیشن اختصاصی خود، بهبودی قابل توجه در ارائه خدمات و کسب و کار خود ایجاد کردهاند. طراحی اپلیکیشن این امکان را فراهم نموده است که خدمات خود را به صورت راحتتر، هدفمندتر و کاربردیتر ارائه کرده و درامد خود را افزایش داد. اپلیکیشنها انواع مختلفی دارند و از نظر موضوع محدودیت خاصی برای آنها وجود ندارد، یعنی میتوان برای هر کسب و کار و فعالیتی، اپلیکیشن اختصاصی طراحی کرد. به منظور آشنایی بیشتر با طراحی اپلیکیشن و کاربرد و مزایای آن تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
بدون شک در همه گوشیهای هوشمند و سیستمهای مختلف، اپهایی وجود دارد و دلیل این امر نیز کاربردی بودن و اهمیت بالای اپلیکیشنها است. انجام فعالیتهای مختلف با موضوعات گوناگون به اپلیکیشنها وابسته است و بدون آنها نمیتوان بسیاری از امور و فعالیتها را به خوبی انجام داد. اکثر حوزهها و مشاغل مختلف با طراحی اپلیکیشن، خدمات خود را در اختیار عموم قرار داده و کاربری راحت را فراهم نمودهاند. داشتن اپلیکیشن این امکان را فراهم میکند که بتوان در بین سایر رقبا عملکردی بهتر داشت و برند فعالیت خود را گسترش داد.
همچنین با طراحی اپلیکیشن میتوان مطابق با فعالیت خود و خدماتی که قصد ارائه آنها وجود دارد، بخشهاهای مختلف را راهاندازی نمود و محتوای مورد نظر خود را ارائه داد. طراحی اپلیکیشن باعث صرفهجویی در زمان و هزینه شده و همچنین میتوان در هر زمانی، به راحتی و به سرعت از آن استفاده کرد.برای مثال دیجی کالا یکی از فروشگاههای اینترنتی شناخته شده در ایران است که علاوه برداشتن سایت، اپلیکیشن مخصوص خود را راه اندازی نموده و موفقیت زیادی کسب کرده است. بنابراین طراحی اپلیکیشن برای موضوعات و ایدههای مختلف کاربردی بوده و میتوان آن را با توجه به اهداف خود و کاربران طراحی کرد.
مزیتهای زیاد طراحی اپلیکیشنها و تاثیر آن بر موفقیت بسیاری از برندها سبب مجاب شدن کسبوکارهای مختلف برای طراحی اپلیکیشن مناسب فعالیت خود شده است. در ادامه مهمترین مزایای طراحی اپلیکیشن بیان شده است.
• کاربری راحت
طراحی اپلیکیشن سبب کاربری راحت میشود و میتوان خدمات مختلف خود را با سهولت بیشتری ارائه داد. همچنین کاربران میتوانند در هر زمان و موقعیتی که بخواهند به اپلیکیشن وارد شده و از خدمات موجود آن استفاده کنند. با استفاده از اپلیکیشن نیاز به انجام فرایند پیچیده و خاصی برای استفاده از خدمات نخواهد بود و در واقع اپلیکیشن برای هر کاربر به پنلی اختصاصی تبدیل خواهد شد.
• تعامل بهتر با کاربران
با داشتن اپ اختصاصی میتوان تعامل و ارتباط خود با مشتریان و کاربران را به حد زیادی افزایش داد. کاربران میتوانند بعد از استفاده از اپلیکیشن، نظرات و انتقادات خود را بیان کنند و یا درصورت وجود سوال به راحتی مشکل خود را بیان نموده و راهنماییهای لازم برای برطرف کردن آن را دریافت کنند.
• صرفهجویی در زمان و هزینه
یکی دیگر از مزایای طراحی سایت، صرفهجویی در زمان و هزینه است. صاحب اپلیکیشن میتواند خیلی سریع و با هزینه کمتر خدمات و محصولات خود را به افراد زیادی معرفی کند و بسیاری از هزینههای اضافی را حذف کند. همچنین کاربران میتوانند با چند کلیک ساده و در زمانی کوتاه، خدمات موردنیاز خود را دریافت کنند.
• حذف محدودیتهای زمانی و مکانی
اپلیکیشن پلتفرمی است که میتوان در هر زمان از شبانه روز و در هر مکانی به آن دسترسی پیدا کرد. بنابراین با طراحی اپلیکیشن بسیاری از محدودیتهای زمانی و مکانی حذف خواهند شد.
• پیشی گرفتن از رقبا
قطعا مجموعهها و کسبوکارهایی که با طراحی اپلیکیشن فعالیت خود را پیش میبرند، عملکردی بسیار بهتر خواهند داشت و بازخوردهای مثبتی دریافت میکنند و در نهایت از رقبای خود پیشی خواهند گرفت.
• شهرت برند
مجموعههای دارای اپلیکیشن میتوانند با ارائه خدمات مناسب و تامین نیاز و خواسته مشتریان، رضایت آنها را جلب نموده و از این طریق به شهرت برند خود کمک کنند.
برای طراحی اپلیکیشن بهتر است که ابتدا با انواع آن آشنایی داشته باشید تا بتوانید با توجه به نیاز خود اپلیکیشن مناسب را طراحی کنید. به صورت کلی اپلیکیشنهای موبایل دو نوع دستهبندی موضوعی و دستهبندی فنی دارند که در ادامه معرفی شدهاند.
اپلیکیشنهای موبایل از نظر موضوع تنوع زیادی دارند و همانطور که مشخص است به موضوع و فعالیت خاصی میپردازند. دسته بندی اپلیکیشنها از نظر موضوع عبارتند از، موضوعات افزایش بهرهوری، سبک زندگی، شبکههای اجتماعی، نرمافزارهای کاربردی، بازی و سرگرمی و اخبار که در ادامه هر کدام از آنها معرفی شدهاند.
• اپلیکیشنهای با موضوع افزایش بهرهوری
این دسته اپلیکیشنها بسیار محبوب و کاربردی هستند و منجر به افزایش سهولت و سرعت در انجام کارها میشوند. اپهای مدیریت کیف پول و منابع مالی در این دسته قرار میگیرند.
• اپلیکیشنهای با موضوع سبک زندگی
اپلیکیشنهای با موضوع سبک زندگی، اپلیکیشنهایی هستند که به جنبههای فردی زندگی پرداخته و آنها را بهبود و تسریع میبخشند. انواع اپلیکیشنهایی که به سبک زندگی میپردازند موضوعاتی مانند، تناسب اندام، مسافرت و گردش و موسیقی دارند. اپلیکیشنهای علی بابا، اسنپ و اسپاتیفای در این دسته قرار دارند.
• اپلیکیشنهای با موضوع شبکه اجتماعی
همه ما حداقل از یک اپلیکیشن که در دسته شبکههای اجتماعی قرار میگیرد، استفاده میکنیم و این اپلیکیشنها محبوبیت و استفاده زیادی دارند. این نوع اپلیکیشنها برای پیام دادن و ارتباط، انتشار ویدیو، عکس و غیره کاربردی هستند. اپلیکیشنهای واتساپ، اینستاگرام، فیسبوک، تلگرام، روبیکا و ایتا جزو اپلیکیشنهای در دسته شبکه اجتماعی هستند.
• اپلیکیشنهای در دسته نرمافزار کاربردی
اپلیکیشنهای نشاندهنده تقویم، ماشین حساب، آبوهوا، چراغ قوه و غیره جزو این دستهبندی قرار میگیرند. این اپلیکیشنها برای مدت کوتاهی مورد استفاده قرار میگیرند اما کاربردی و مفید هستند.
• اپلیکیشنهای با موضوع بازی و سرگرمی
اپلیکیشنهای با موضوع بازی و سرگرمی نیز محبوبیت زیادی دارند و به دلیل تنوع بالا، رقابت زیادی نیز بین آنها حاکم است. همانطور که مشخص است کاربرد این اپلیکیشنها، سرگرمی بوده و برای اوقات فراغت میتوان از آنها استفاده کرد.
• اپلیکیشنهای با موضوع اخبار
این نوع اپلیکیشنها نیز به انتشار اخبار و اطلاعات میپردازند. اپلیکیشنهای مربوط به اخبار هواشناسی در این دسته قرار میگیرند.
نوع دیگری دستهبندی که برای اپلیکیشنها وجود دارد از نه نظر فنی است که شامل سه نوع بومی، مبتنی بر وب و ترکیبی میشود که هر کدام ویژگیها و کاربرد خاص خود را دارند. در ادامه انواع اپلیکیشن از نظر فنی معرفی شده است.
• اپلیکیشنهای بومی
اپلیکیشنهای بومی اپلیکیشنهایی هستند که معمولاً در فروشگاههایی مانند Google Play یا App Store عرضه میشوند. این اپلیکیشنها به گونهای هستند که باید نرمافزار آنها را دانلود و سپس نصب نمود تا بتوان از آن استفاده کرد. این اپلیکیشنها برای یک سیستم عامل خاص طراحی میشوند و به همین دلیل به آنها لیکیشنهای بومی گفته میشود. برای مثال در صورتی که برنامه مخصوص اندروید باشد، کاربران iOS نمیتوانند از آن استفاده کنند. البته برنامههایی با چندین سیستم عامل نیز وجود دارند که برای طراحی آنها به توسعه دهندگان جداگانه نیاز است. اپلیکیشنهای بومی معمولاً از طریق فروشگاههای برنامه مانند Google Play توزیع میشوند.
• اپلیکیشنهای مبتنی بر وب
با استفاده از مرورگر تلفن همراه میتوان به اپلیکیشنهای مبتنی بر وب وارد شد. در واقع این اپلیکیشنها به صورت ریسپانسیو بوده و با دستگاه کاربران سازگار هستند. بنابراین با استفاده از این نوع اپلیکشینها به چندین توسعه دهنده نیازی نخواهید داشت و با طراحی یک برنامه امکان اجرای آن بر روی دستگاههای مختلف وجود خواهد داشت. اما ویژگیهای این نوع اپلیکیشن محدود به مرورگر تلفن همراه است و برای استفاده از آن حتما باید به اینترنت متصل شوید.
• اپلیکیشنهای ترکیبی
نوع دیگر اپلیکیشنهای موبایل در دسته فنی، اپلیکیشنهای ترکیبی هستند و عملکرد آنها ترکیبی از اپلیکیشنهای بومی و مبتنی بر وب است. این اپلیکیشنها بسیار مشابه با برنامههای بومی هستند اما با استفاده از فناوریهای وب چند پلتفرمی توسعه یافتهاند. از این نوع اپلیکیشنها را میتوان در سیستم عاملهای مختلف مانند اندروید، ویدوز و iOS استفاده کرد. برنامههایی مانند اینستاگرام و توییتر از این نوع اپلیکیشنها هستند.
باوجود اینکه مراحل طراحی اپلیکیشن باتوجه به نوع آن و روش طراحی متفاوت است اما در ادامه مراحل کلی که برای طراحی همه اپلیکیشنها طی میشود، بیان شده است.
مرحله اول: شناخت نیازها
در اولین مرحله باید با بررسی نیاز کاربران ایدهای مناسب در نظر گرفته شود تا با اجرا و عملی کردن آن بتوان بخش زیادی از نیاز و مشکلات کاربران را برطرف نمود.
مرحله دوم: تعیین جامعه هدف
در دومین مرحله باید جامعه هدف مشخص شود تا بازدهی افزایش پیدا کند. برای مثال مواردی مانند جنسیت، سن، علایق و سایر مشخصات جامعه هدف باید تعیین شود.
مرحله سوم: مدل سودآوری اپلیکیشن
اپلیکیشنها را میتوان به روشهای مختلفی طراحی نمود که باعث سود دهی شوند. ازجمله روشهای طراحی اپلیکیشن که به سود دهی منجر میشوند عبارتنداز، اپلیکیشنهای رایگان با پرداخت درون برنامه.ای، اپلیکیشنهای پولی، اپلیکیشنهای حق دانلو و اپلیکیشنهای تبلیعاتی. انتخاب صحیح یکی از این موارد باتوجه به جامعه هدف اهمیت دارد.
مرحله چهارم: طراحی اپلیکیشن
در این مرحله باتوجه به روشها و زبانهای برنامه نویسی که برای طراحی اپلیکیشن وجود دارد، اقدامات لازم صورت خواهد گرفت و مطابق با مراحل قبلی، طرح کلی ایجاد میشود.
مرحله پنجم: توسعه نمونه اولیه برنامه
در این مرحله برای تبدیل ایده به واقعیت، توسعه نمونه اولیه صورت خواهد گرفت. همچنین با انجام این کار ایرادات فنی، باگها و ایرادات امنیتی مشخص میشوند و در جهت رفع آنها، اقدامات لازم صورت میگیرد.
مرحله ششم: آنالیز اپلیکیشن
در این مرحله باید آنالیز و تحلیل اپلیکیشن صورت گیرد. انجام این کار با استفاده از ابزارهای موجود صورت خواهد گرفت.
مرحله هفتم: تست بتا
تست بتا به منظور بازخوردگیری از جامعه هدف صورت میگیرد. با انجام این کار ریسک برنامه کاهش پیدا خواهد کرد و احتمال دیده شدن اپلیکیشن در فروشگاههای ارائه دهنده اپ وجود خواهدد داشت.
مرحله هشتم: انتشار اپلیکیشن
در مرحله آخر رفتار کاربران، معیارهای ورودی و سایر موارد بررسی شده و باتوجه به بازخوردها اپلیکیشن اصلاح میشود و در نهایت اپلیکیشن مناشر خواهد شد. البته بعد از انتشار اپلیکیشن، بروزرسانی متداول آن برای رفع نواقص، اهمیت دارد.
شاید آگهیهای مختلفی را در رابطه با طراحی رایگان اپلیکیشن دیده باشید اما قطعا اپلیکیشنهایی که به صورت رایگان و صرفا با استفاده از هوش مصنوعی ساخته میشوند، کارایی و عملکرد مطلوب را ندارند و نمیتوانند انتظارات و توقعات شما را برآورده کنند.
بنابراین بهتر است که طراحی اپلیکیشن به مجموعهها و افراد متخصص سپرده شود که اپلیکیشنهای مطابق با اصول و استاندارد تولید میکنند. هزینه طراحی و ساخت یک اپلیکیشن نیز تا حد زیادی به شما بستگی دارد. زیرا هنگام ایجاد یک اپلیکیشن ابتدا اهداف و انتظارات کارفرما بررسی شده و مطابق با بودجه آن، اپلیکیشن مناسب طراحی میشود.
همچنین نوع اپلیکیشن و روش ساخت آن نیز بر هزینه نهایی طراحی آن موثر است. از جمله عوامل دیگری که تعیینکننده هزینه اپلیکیشنهای موبایل است عبارتنداز، میزان حرفهای بودن پنل مدیریت اپلیکیشن، دیزاین اپلیکیشن، امکان پشتیبانی و توسعه و غیره. البته مجموعه یا فردی که برای طراحی اپلیکیشن انتخاب میشود نیز بر هزینه طراحی آن موثر است زیرا تعرفههای قیمتگذاری آنها با هم متفاوت است.
نتیجهگیری
اپلیکیشنها، نرمافزارهایی کاربردی هستند که خدمات مختلفی را به کاربران ارائه میدهند و قابلیت اجرا بر روی تلفنهای هوشمند، رایانه و سایر سیستمها را دارند. اپلیکیشنها در دنیای امروزه بسیار کاربرد دارند و به کسب و کارهای مختلف جهت بهبود و گسترش، کمک زیادی کردهاند. با طراحی اپلیکیشن برای کسب و کارها، میتوان از مزایای زیادی بهرهمند شد و رشد و ارتقای خود را شاهد بود. به صورت کلی میتوان گفت که اپلیکیشنها، منجر به کاربری راحت و سهولت دسترسی به اطلاعات مهم و موردنیاز شدهاند. ما در این مقاله به همه اطلاعات لازم درمورد طراحی اپلیکیشن، کارد، مزایا، هزینه، انواع و مراحل طراحی آن پرداختیم. جهت دریافت مشاوره و سفارش طراحی اپلیکیشن توسط تیم یاس کیش با ده سال سابقه اجرایی درخشان، از طریق شماره تماسهای موجود در سایت با ما ارتباط برقرار کنید.